Her til morgen var jeg på nettet og kiggede rundt i forskellige nyhedskilder, som jeg abonnerer på. Der var en masse om det kommende valg og om politikerne, der skifter mening som vinden blæser. Men det gjorde indtryk på mig, at ligegyldigt hvilken kilde jeg kiggede i, så var der ikke kun nyheder om økonomi, politik og sociale forhold. Der var igen en masse reportager om en konflikt mellem naboer.

En ulovlig træfældning

Denne gang var det noget med, at en sommerhusejer havde fældet nogle store grantræer på sin nabos grund. Han var blevet dømt for ulovlig træfældning, og nu skal han betale mere end 250.000 kr. i erstatning for træerne. Sommerhusejeren begrundede fældningen med, at træerne blokerede for hans udsigt til havet. Jeg synes, at en kvart million kr. er mange penge at skulle betale. Men det kan være, at erstatningen også dækker for tab af værdien af grunden, som træerne voksede på. Jeg ved ikke noget om erstatningsret.

Hyppige nabokonflikter i medierne

Jeg har lagt mærke til, at her på det sidste er der virkelig skrevet mange artikler om konflikter mellem naboer i nyhedsmedierne. Er vi intolerante overfor hinanden? Jeg så en statistik et eller andet sted: Der er godt 1,5 millioner boligejere i Danmark. En undersøgelse viser, at omkring halvdelen af dem har oplevet gener fra deres nabo. Der er altså mange: 750.000 boligejere føler sig generet af deres nabo. 22% af den slags nabosager er endt i decideret konflikt. Det må betyde, at der er et godt grundlag for at blive advokat: 165.000 nabosager om året – eller 13.750 sager hver måned eller ca. 3.270 nabosager om ugen. Nu ved jeg ikke, hvor lang tid det kan tage at få afsluttet en nabosag, men det ser ud som om, at en advokat med kompetence i naboret har temmelig travlt. Det må være en god karrieremulighed!

Er vi intolerante eller stressede?

Undersøgelsen, jeg så, viste også, at mere end 25% af boligejere, som føler sig generet af deres nabo, har accepteret og tolereret genen. Det må vel betyde, at vi ikke er intolerante. Hvorfor er der så mange nabosager og konflikter om skel? Er vi forkælede og derfor blevet mere krævende? Er vores tolerancegrænse faldet? Er det fordi, vi er stressede og forsøger at komme af med frustrationerne? Det er store spørgsmål, ja, og jeg skal nok lade være med at svare på dem.

Typiske årsager til nabokonflikter

Hvad er det da for nogle ting, som naboen gør, der generer boligejerne? Oftest er det, at naboens dyr kommer ind på boligejerens grund. Støj fra græsslåmaskiner eller hækkeklippere er også en grund. Træer, i eller tæt på skelshegn, er en af de hyppigste årsager til stridighederne. Nå, der røg min entusiasme som fremtidigt advokatfirma ned, fordi vi har jo den der instans, som kaldes hegnssyn.

Hegnssyn: En løsning på nabostridigheder

Et hegnssyn laves af en slags komité, som forsøger at skabe enighed mellem naboerne, når de skændes om skelshegnet mellem deres grunde. Hvis der ikke kan blive skabt et forlig mellem naboerne, så beslutter den der komité, hvad der skal ske mht. skelshegnet. Og det må naboerne så rette sig efter og dele udgifterne til.

Sammenfatning

Nabokonflikter er et udbredt problem i Danmark, og det ser ud til, at antallet af disse konflikter er stigende. Med mere end 750.000 boligejere, der føler sig generet af deres nabo, og 165.000 sager om året, er der et klart behov for konfliktløsning. Hegnssyn er en af de metoder, der anvendes til at løse disse konflikter, men spørgsmålet om, hvorfor vi oplever så mange nabostridigheder, forbliver åbent. Er det intolerance, stress eller noget helt tredje? Uanset årsagen er det klart, at naboskab i Danmark kan være udfordrende.